30 июн. 2015 г.

Юрій Винничук "Танго смерті". Рецензія | LR

Юрій Винничук Танго СмертіПодібних книжок я не читала... хочеться сказати давно, але, мабуть, ніколи. Це щось настільки неймовірне, що навіть не можу допустити думки переказувати цей роман, його треба тільки читати. 

Взагалі, любов до української сучасної літератури в мене з'явилася не так давно. Бажання читати українських авторів  зникло ще в школі, на уроках української літератури. Але Юрію Винничуку вдалося трохи розпалити інтерес. 

У романі розповідається про чотирьох друзів - українця, єврея, німця, поляка. Саме це й зацікавило в цьому романі найбільше. Спочатку дія починається у довоєнному Львові. На основі життів цих друзів постає колоритна панорама тогочасного міста Лева, його жителів, звичаїв тощо. З часом друзі дорослішають, починається Друга світова війна, яка змінила долю кожного хлопця.

Але це не єдина сюжетна лінія. Паралельно до неї читач поринає уже у сучасний Львів. Тут героєм стає викладач університету Ярош, який викладає арканумську літературу  і робить переклад "Книги Смерті", яка написана цією мовою. 

Визначити жанр цього роману досить складно. Автор говорить, що це історичний роман. Проте не дивлячись на достовірність описаних подій у Львові у 1930-42-рр. у романі багато фантастичних  та детективних елементів. Саме така багатоплановість додає твору неймовірну атмосферність, у яку поринаєш з головою. 

Єдина проблема, яка виникла при читанні, це насиченість тексту діалектизмами. І хоча це додавало своєрідного ефекту достовірності, все ж таки інколи ускладнювало читання. Але подібне використання діалектичної лексики спостерігається чи не у всіх західноукраїнських письменників. Це ні в якому разі не мінус цього роману, це скоріше така особливість, яка лише усилює ефект присутності читача на місті описуваних подій.

Про цю книгу можна говорити ще дуже довго, але це ніщо в порівнянні з читанням цього роману. Раджу прочитати її кожному, хто володіє українською мовою. 

10/10

2 комментария:

  1. Можете ли вы посоветовать почитать какой нибудь триллер?)

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Я к сожалению уже даже не помню, когда в последний раз читала триллер, потому сложно так сразу что-то предложить. Но можете почитать практически любой роман Стивена Кинга, не промахнетесь. 11/22/63 рекомендую, если не читали)

      Удалить